Läst: Skräck

Det finns ett potpurri av skräckfilmer och -böcker med tillhörande monster och andra hemskheter. Få (om någon) är lika skarpt skriven och skickligt tecknad som ”Skräck”. Här har Peter Bergting skrivit och illustrerat på ett både personligt och professionellt sätt och skapat ett lexikon över hemskheter. En favorit i min bokhylla och en blivande klassiker i familjebiblioteket hos oss.

Bergting imponerar med bilder som är på-pricken-rätt vare sig det är klassiska monster ur sagorna eller moderna skapelser på vita duken, och texter som är kärnfulla (med fotnoter som kryddar läsningen). Innehållsförteckningen röjer en imponerade djup och bredd av mörker, monster och skräck, som sträcker sig både långt och länge. Från världshaven via fjärran kontinenter ut i kosmos (delar sammanfattat på en karta över vår värld). Från svunna tider och ekon av sagor via litterära storverk till samtidens kreationer på vita duken och tv-skärmar. Utöver att skriva om enbart monster, så fångar Bergting även en mängd olika slags genrer skräck, som t.ex, den Lovecrafts kosmiska, den teknologiska och den vetenskapliga. Det är inte bara en uppräkning av horribla kreatur, utan en popkulturell odyssé.

Det är ett maffigt lexikon som får ett populärkulturellt mervärde med 10 filmer, böcker, serier, spel du måste se, läsa eller spela. Det är inte en vetenskapligt hållen bok med löpande källhänvisningar och latinska namn på vad-det-nu-är, men referenslistan finns där den ska och är mycket bra. Enkel och kärnfull med fina förslag för den som vill läsa mer.

Boken är utgiven av Semic och finns hos bl.a. Bokus och Adlibris.

”Skräck” får fem hemska clowner av fem möjliga.

🤡🤡🤡🤡🤡

Claes