Läst: Mimers gåta (Siris äventyr)

Jag och barnen har läst den andra delen av Siris äventyr: ”Mimers gåta”. Det är en fenomenalt tecknad och finurligt berättad uppföljare till Siris första äventyr ”Kejsarens skatt”. Barnen (6, 9 och 12 år) tyckte om berättelsen i sig, den klipska tjejen och hennes kamrat från fjärran, den kloka mamman, den inte-riktigt-lika-kloka-pappan och de mer-lustiga-än-läskiga skurkarna. Jag uppskattade blinkningarna med asamytologin och värdet av språk och kunskap.

”Mimers gåta” är skriven av Patric Nyström, illustrerad av Per Demervall och utgiven 2020 på Stevali förlag (berättelsen har getts ut på annat förlag tidigare, men är omarbetad i och med den här utgåvan).

Boken är den andra delen av Siris äventyr som nu kommer med seriealbum på både svenska och engelska och lärarhandledningar för grundskolan på Stevali förlag. Ett tredje album är på gång. I det första äventyret följer Siri med sin pappa hövdingen Torkel till fjärran länder. I det andra albumet kommer Siris kamrat från första äventyret upp till den kalla norden och hälsar på. Berättelserna präglas av lika delar äventyr, vänskap, berättarglädje och historisk precision.

”Mimers brunn” är ett äventyr som står på egna ben. Det är en spännande och skojig berättelse i sig själv. Men det finns ett mervärde i flirten med asamytologin och inslagen av historiska referenser. Metropolen Birka, pilgrimen Ansgar, de magiska runorna och bokens historia finns med i både berättelsen och som egna avsnitt – det är ett proffsigt sätt att leka med lärande. Det är ett fint sätt att bjuda både barn och vuxna på ett insteg till järnåldern och vikingatiden.

Barnen tyckte om boken på lite olika sätt. Den är lätt att läsa både själv och att lyssna till som högläsning (och det är inte självklart när det kommer till tecknade serier). Dialogen och gåtorna i boken inbjuder till egna repliker och inspel från barnen. Pappa Torkel och de båda busarna Ivar och Grym är på olika sätt lagom korkade och det ger barnen fina upplägg att vara kloka och fiffiga själva. Äventyret och gåtorna är skickligt gjorda så att det är lagom läskigt och lagom svårt genom hela berättelsen – trots att barnen är övertygade om att hjältarna ska klara sig så finns det nerv med både pulshöjning och suckar av lättnad genom boken.

Du hittar boken hos t.ex. Bokus och Adlibris.

Boken får fem par skarpslipade svärd av fem möjliga!

⚔️⚔️⚔️⚔️⚔️

Claes