Läst: The Dark North

Martin Dunelind har skrivit och illustratörerna Peter Bergting, Joakim Ericsson, Henrik Pettersson, Magnus Mojo Olsson och Lukas Thelin blåst liv i fem berättelsers glöd med bilder som får sagor, myter och legender att brinna med heta flammor. Snart kan du också köpa och läsa de fantastiska texterna med de grymma illustrationerna i The Dark North.

Texterna är olika. Från korta och kryptiska diktlika tankefragment eller minnesnoter till paradoxala episka essäer. Tillbakablickande flörtar med gudomar, väsen och oväsen från förr vävs samman med både en samtid där myter, mysterier och monster lever i skuggan, ögats blinda fläck eller revor tiden, och med apokalyptiska aningar om en framtid. Det är en antologi som fångar ekon av evigheten.

Boken kan självklart läsas i sin egen rätt, för att texterna lockar och illustrationerna retar din nyfikenhet och fantasi. Men, jag inbillar mig att boken också har pedagogiska värden. För den som skriver och ritar själv eller för den som spelar rollspel är boken en källa till inspiration. För den som arbetar med barn, unga och elever inom fritidsverksamhet, grund- och gymnasieskola är boken ett briljant insteg till ämnen som språk, bild, religion och historia.

Till hösten tänker jag samla barnen i vårt bibliotek, tända en eld i vår öppna kamin och använda denna boken som en av våra kapitelböcker för högläsning.

Boken Kickstartades för ett tag sedan och enstaka exemplar har såvitt jag vet funnits att köpa hos t.ex. Science Fiction-bokhandeln, men snart kommer boken ”på riktigt” och finnas hos t.ex. Science Fiction-bokhandeln och Adlibris.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *