GoT — psykologi och (krigar-) filosofi

Lördagslektyr och en kopp te.

Titeln "Warrior Philosophy in Game of Thrones" var tafatt och intetsägande, så som det ofta blir när olika tankar bakom kampsport, meditation och andra teknikaliteter ska kläs i text med skärpa och djup. Enda behållningen i krigarfilosofin är en enkel teckning som skiljer krigaren från offret/bytesdjuret respektive förföljaren/rovdjuret. De övriga titlarna är mer lovande. Boken med undertiteln "Logic cuts deeper than swords" för ett illustrativt och påläst resonemang om t.ex. de initiala krigen om järntronen i relation till verklighetens idéer om 'just war' och olika krigets lagar.

Titeln "Game of Thrones and Psychology" ingår i en välredigerad serie titlar där psykologi tillämpas för att förklara både situationer och personer i olika filmer och tv-serier, t.ex. Batman, Super Woman och Doctor Who. Redan innehålls- och källförteckningar ger en hint om att boken kan vara bra, även om det så klart återstår att se. Löpande referenser är ett gott tecken i sig, men att Malsows behovspyramid skymtar är en röd flagga (den är ju trots sin popularitet som pedagogisk modell illa vetenskapligt underbyggd).

Även titeln "You think or die" ingår i en serie titlar där populärkultur förklaras i sken av vetenskap. Eller tvärtom. Där vetenskap förklaras eller illustreras med hjälp av populärkultur. Detta är den 105 titeln i ordningen, och även om innehållet brukar vara okej i denna serie, så saknas t.ex. löpande källhänvisningar och texterna är trots kunniga författare en smula spekulativa.

Med DSM V, ICD 10, ett filosfilexikon och grundskolans läroplaner vid sidan så brukar denna slags läsning ge gott om insteg och material för att föreläsa för personal och regissera bra lektioner för elever.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *