Läst: Äventyrsgatan

Caspian har tråkigt. Förskolan är stängd. Pappa arbetar. Det finns inget att göra. Tråkigt. Där börjar äventyret.

Linn Sandqvist Lyckman har skrivit och Karin Eriksson illustrerat berättelsen on Caspians tråkiga dag hemma på en gata utan jämnåriga lekkamrater. En dag som fylls av möten med äldre generationer och fantastiska äventyr. Det är en enkel och vardagsnära berättelse som är lätt att känna igen sig i. Teckningarna är förrädiskt enkla och färgglada (när jag läste för barnen hemma så skulle det ritas egna sablar och rymdfarkoster, men besvikelsen blev avgrundsdjup när det inte var i närheten av Karins bilder).

Berättelsens röda tråd är Caspians möten med människorna i grannskapet. Nisse med motorcykeln gömd i ett överväxt skjul. Fru Pettersson som förbereder en loppis. Bonden Göte som arbetar på sin gård. Götes fru Gunilla som bjuder på pannkakor. Berättelser om Gudrun, Olof och ett får som alla är döda. Det blir världens bästa gata — Äventyrsgatan.

Jag läser boken högt för Rasmus som är tre år och My som är sex år. Båda två tyckte om boken. De gillade särskilt pannkakorna, men sedan hade de väldigt olika delar som fascinerade extra. Rasmus ville veta mer om rymden och My hade en del frågor om livet och döden. Det är tacksamt och ett gott betyg när böcker ger insteg för fler samtal — liksom fasta punkter att återvända eller referera till: ”Det är som i den där boken om Caspian vi läste, minns du ….?”.

Boken är utgiven av Idus förlag och finns att köpa hos bl.a. Adlibris och Bokus.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *