Söndagsmatiné: Princess Bride (R. Reiner, 1987)

Idag försöker vi att se Rob Reiners ”Princess Bride” eller ”Bleka dödens minut” (1987) baserad på William Goldmans bok från 1973. Boken är, om jag minns rätt, Goldmans andra men kanske mest populära. Goldman lät förstå att hans bok är en omskrivning av en äldre klassiker författad av en Simon Morgenstern — som vare sig mer eller mindre än en pseudonym för Goldman själv (det finns ingen anrik förlaga). Goldman själv är känd för bl.a. berättelserna bakom filmer såsom ”Butch Cassidy and the Sundance Kid” och ”All the President’s Men” och regissören Rob Reiner är känd för t.ex. ”Stand By Me” och ”A Few Good Men”. Mark Knopfler gjorde musiken utom ”Storybook Love” som skrevs av Willy DeVille och nominerades för en Oscar.

På en en bondgård i landet Florin bor den vackra flickan Buttercup och drängen Westley. Tycke uppstår. Westley lämnar gården och Buttercup på jakt efter rikedom och när ryktet om Westleys död når henne, så går hon motvilligt med på att gifta sig med prinsen Humperdinck. Innan bröllopet kidnappas Buttercup och ett äventyr tar sin början. De tre kidnapparna förföljs av både prins Humperdinck och en maskerad man i svart. Vådliga båtfärder. Klättring uppför stup. Strid med blanka vapen. Lömska bakhåll. Giftiga utmaningar. Förrädisk kvicksand. Besynnerliga bestar. … och en hel del humor. Det är några av trådarna när äventyrets röda tråd spinns.

Barnen uppskattade filmen var och en på sitt sätt. Treåringen tog tillfället i akt att sova. Sexåringen och nioåringen förtjustes, förfasades och förevisade anmärkningsvärda förmågor att lista ut handlingen i förväg, förstå pratad engelska och läsa svenska textremsor.

Tillsammans med filmer såsom t.ex. ”Kapten Blod” (1935), ”Robin Hoods äventyr” (1938), ”Det gyllene skinnet” (1963), ”Sagan om ringen” (1978), ”Ivanhoe” (1982), ”Conan Barbaren” (1982), ”Den oändliga historien” (1984), ”Ladyhawke” (1985), och ”Labyrinth” (1986) så är ”Bleka dödens minut” en av de filmer som utgjorde insteg för mina äventyr bland Äventyrsspels drakar, demoner, monster och hjältar under ett 1980-tal. Det är inte utan nyfikenhet som jag ser att Toy Vault planerar att crowdfunda ett rollspel baserat på ”Princess Bride”, med Fudge eller Fate som spelmotor, på Kickstarter. Planen på Kickstarter i oktober 2017 tycks dock omintetgjorts och skjutits på framtiden.

För den som förhåller sig en smula skeptisk till filmens storhet, så är det ”Princess Bride” vi har att tacka för uttalanden av meme-kvalitet såsom ”Prepare to die!” och ”You keep using that word. I do not think it means what you think it means.”. Om jag minns och bakspårat rätt.

Filmen står sig fortfarande som ett insteg för rollspelsäventyr. Såväl Hjältarnas tid som Sagospelet Äventyr kan med lätthet användas för kampanjen ”Bleka dödens minut”. Tänker jag.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *