Julklappstips: Sagor utan slut

Genial i all sin enkelhet. En liten guldgruva för föräldrar, lärare och den som leder rollekar och rollspel för barn. Jan-Erik Ullström har skrivit ett otal (eller 50) sagor utan slut som alla börjar klassiskt med ”Det var en gång” och som lämnar sagans fortsättning åt läsaren mitt i ett andetag. Illustratörerna är lika många som olika och inbjuder till att bläddra, fascineras och välja saga utifrån bild. Några av bilderna är barnsligt träffsäkra medan andra är Bergtingska och ytterligare andra är Franquinska och ännu någon är Hergéisk. För att nämna några associativa exempel.

Sagorna är äventyrliga, tankeväckande, vänliga, obehagliga, säregna och några flörtar med både nya och gamla klassiker inom det som kallas fantasy och fantastik. De oavslutade sagorna spänner över allt från en fantasifull dåtid, via en slags vardag till en framtid. De flesta genrer ryms i sagorna, t.ex. sensmoral eller skräck. Och så står det ju var och en fritt att själv varthän det bär av. När jag läste några av sagorna för mina barn (3, 6 och 9 år) så blev resultaten mycket olika. Allt ifrån rosenrasande ilska över författarens oförmåga att berätta hur det gick, via filosofiska resonemang kring olika möjliga händelseutvecklingar, till fyrverkerilika explosioner av jag-vet-så-här-gick-det-sedan.

Några av sagorna, såsom Sagan om eldflickan och ispojken, passar utmärkt som enkla insteg för improviserade rollspel — fina uppslag för friform eller Hjältarnas tid eller Sagospelet Äventyr.

Både leken och sagan är viktiga pedagogiska verktyg, så boken torde kunna platsa i åtskilliga lärares bokhyllor.

Sagor utan slut är skriven av Jan-Erik Ullström och utgiven på Idus förlag. I nederkant på bokens rygg står ”1” så den förmodat första delen av förhoppningsvis fler möjliga finns att köpa t.ex. hos Adlibris och Bokus.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *