Läst: Jordens hjältar

Fartfylld, färgglad och tokrolig action för små och stora barn. Peter Bergtings båda böcker om Jordens hjältar fick både mig och min 6-åring att sträckläsa där skratt varvades med att bläddra fort framåt och vilja stanna upp och bläddra tillbaka för att hinna se alla bilder på alla uppslag.

De båda böckerna ”Robotvalparna” och ”Megaztrålen” handlar om hjältarna Kye, Mick, Billi, Jael och Skorpan. Och så skurken Zuperskurko (som hatar tacos och fredagsmys – och vars symbol får mina tankar att vandra dryga 40 år bakåt i tiden till läsäventyr där skurken hette Zafir).

Jag tycker att det kan vara svårt att läsa mer traditionella tecknade serier högt, men de här böckerna är en snygg mix av bilderbok och tecknad serie, som gör det enkelt att läsa och lyssna (och kanske peka) så att alla hänger med. Det finns gott om utrymme på sidorna som inte dränks i text och det är lätt att läsa både löptext och pratbubblor i rätt ordning.

Berättelserna är spännande (och roliga) utan att vara skrämmande. Det är snyggt, fartfyllt och färgglatt tecknat. Äventyren är begripliga, för all fattar att hundvalpar och sandslott är grejer man ska ta på allvar. Och det är svårt att inte dra lite på munnen (eller skratta) när skurken fastnar i sockervaddsbajs!

Böckerna är utgivna av Bonnier Carlsen och finns bl.a. hos Adlibris och Bokus.

Böckerna får fem karameller av fem möjliga – var!

🍬🍬🍬🍬🍬 + 🍬🍬🍬🍬🍬

Claes