Att göra: Skriv en handbok för hjältar på äventyr och expeditioner

Jag tog med några halvgamla och en ny bok i ryggsäcken för morgonens promenad med jyckarna. Det blir korta promenader med många halvhalter, så att den äldre av jyckarna orkar med. Med ålderns rätt tar hon tid på sig att stanna upp och både andas, samla sig och njuta av de dofter, syn- och hörselintryck som är ett hundliv. Kaffe och en sten i solen ger patrullen ro att göra vad den vill.

Det finns mer eller mindre en uppsjö av diverse vara-ute-med-barnen-frisk-luft-böcker. Åtminstone i min bokhylla. I boklådorna brukar utbudet vara lite sämre eller framförallt ojämnt — både ifråga om tillgång och kvalité. Sedan finns så klart de olika koncepteskrifterna från föreningslivet också, vare sig det är scouter, främjare, fyrklövrar eller andra. Där skiljer det sig också kraftig i kvalité.

Men det saknas ju fullständigt en bok för den unge som vill vara tv-spelens, filmernas, sagornas, tv-seriernas, böckernas och de andra berättelsernas hjälte på språng. I rörelse genom mörka skogar, över höga berg, i himlavalv och i grottornas djup, ovan-och-nedom havsdjupen, ut i rymden till främmande världar eller i en apokalyps. Det skulle behövas en handbok för hjältar på äventyr, expeditioner, rymdfärder, grottkrypning, djuphavsfärder tidsresor och annat. En bok för den som tar sig an monster och gudar från andra världar, ondskefulla magiker i fjärran borgar och drakar i de djupaste grottorna. En handbok för hjältar i fält.

En sådan bok skulle så klart behöva fånga det där basala som alla andra också skriver om, med något kort om utrustning och färdigheter att orientera samt att ordna med vätska, föda, eld, bivack och annat. Men den som nu blir bränd av drakens eld, den som får en besvärjelse av rädsla kastad över sig av häxan, den som skadas i svärdsduellen, den som skräckslås av monstret, den som … hur hjälper man den? Hur får man expeditionen att hålla ihop och hur snackar man ner en drake eller ett monster från en annan värld och hur tämjer man en dinosaurie? Ännu en fråga är ju vilken utrustning de olika äventyren och expeditionerna kräver — och hur hanterar en egentligen knivar, yxor, svärd, sköldar, skjutvapen och annat?

FältH Hjälte (Fälthandbok för hjältar) behöver skrivas. Och illustreras.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *