Läst: Färjkarlen

Harry Friberg. En svensk ikon bland (amatör-) detektiver i Sherlock Holmes skugga. Stieg Trenters skildringar av sin samtids Stockholm är och förblir en kulturskatt som ger deckaren ett mervärde. Jakob Nilssons grafiska omarbetning gör både Friberg och Trenter rättvisa.

Nilsson tecknar i Bryssel-skolans anda eller det som kallas klara linjen som brukar kontrasteras med Marcinelle-skolan. Den förra associeras med Hergés Tintin och den senare med Jijés och senare Franquins Spirou. Nilsson förvaltar den klara linjen väl även om de tekniska detaljerna inte har riktigt samma skärpa som i t.ex. Tintin eller Blake och Mortimer.

Berättelsen i sig är trogen förlagan. En person försvinner. Ett vittne råkar illa ut. Mysteriet tätnar. Fribergs nyfikenhet är väckt. I vattnet utanför Stockholm lockar en skatt från regalskeppet Wasa som får girigbukar att manipulera och mörda.

I skolan kan boken användas inom åtskilliga ämnen, utöver svensk litteraturhistoria och historia, t.ex. i ämnet teknik för att prata kriminalteknik i detektivarbete eller vittnesmål och utsagor i psykologi.

Boken är utgiven av Kartago och finns att köpa hos t.ex. Adlibris och Bokus.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *