Boktips: Monsterböcker

Här är några förslag på monsterböcker för högläsning, tyst läsning, att ha med i ryggsäcken på utflykter, som referenslitteratur över mellanmålet eller invid den öppna elden, och för rollspelsäventyret. Det är 13 faktaböcker om väsen, oväsen, monster och odjur varav några eventuellt inte finns längre — men flertalet bebor och härjar i fantasier, mardrömmar och äventyren i sagor, myter och legender.

Johan Egerkrans tre bilderböcker Första monsterboken, Första urtidsboken och Första odjursboken fungerar från några år och uppåt. Enkla texter i olika svårläst typsnitt går lätt att läsa, extrapolera eller bortse ifrån och berätta helt egna historier. Böckerna i briljanta i sin enkelhet. (Det finns en första bok om dinosaurier också, men den tycks en av mina unga äventyrare lagt på en hemlig plats.)

Johan Egerkrans Alla tiders dinosaurier och Flygödlor och havsmonster fungerar från några år och genom grundskolan. Böckerna är både fantastiska bilderböcker för de minsta och fascinerande faktaböcker för bokslukare och kunskapstörstande. Båda titlarna fungerar suveränt som högläsning för små (simpelt att läsa valda delar och visa bilderna), liksom för att lästräna och uttala roliga ord för den som precis knäcker läskoden, och så vidare. Böcker att älska, värna och vårda. Blivande klassiker. Grymma inspirationskällor för Jurassic Park-liknande äventyr och tidsresor i rollspel.

Johan Egerkrans Nordiska väsen är i en klass för sig. En vacker bok med ett formidabelt innehåll där både text och bild fascinerar, förtrollar och fångar. Ett trettiotal oknytt, odjur och andra väsen och oväsen ges utrymme med träffsäkra bilder och utförliga förklarande texter. Jag har utgått från flera väsen när jag spunnit både regelrätta äventyr till Hjältarnas tid och Sagospelet Äventyr liksom när jag friformat rollspel och samberättande. Vid några tillfällen har boken följt med ut till skogs och jag har läst högt vid lägerelden när natten omfamnat oss och mörkret gripit tag. En klassiker allaredan.

Fantastiska djur och odjur är en rolig bok att bläddra i, och vi har då och då slumpmässigt slagit upp en sidan när vi spelat rollspel. Det är en bilderbok med namn, men avsaknad av text är en allvarlig brist.

Monster från sagor, myter och legender är en roligare än bra bok. Den har bilder som förskräcker och barnen har uppskattat rädsloeffekten ett tag, men boken har inte riktigt överlevt sig själv. Den var rolig på tappa-andan-för-stunden-sättet ett kortare tag. Den har den tveksamma fördelen att bilderna kompletteras med lite text, men för den verklige monsterdiggaren är texterna retsamt tunna och emellanåt missvisande. Trots att boken gör anspråk på att fånga även moderna monster saknas t.ex. Cthulhu och zombier. Men, som sagt, skojiga skräckbilder.

Jorun Modén, Henrik Tamm och Peter Bergtings Vidunder — magiska varelser och deras läten är fantastiskt vacker och lyckas fascinera med både bilder, texter och ljud som sätter barnens fantasi i rörelse. Rasmus som är dryga tre år håller boken som en favorit och det är en läsa-högt-bok och godnattsaga han inte tröttnar på (barn har ju den egenheten när något faller på läppen) och han är särdeles förtjust i att prova på bilder och ljud av monster som han i förväg vet är för läskiga. Ett bra betyg. My och Hilda läser själva, pratar om bilderna och låter sig skrämmas av ljuden efter hand och i egen takt. Skräckslagna skratt skär emellanåt genom kvällens mörker efter läggning. Även det ett gott betyg. Vid något tillfälle har jag använt boken i rollspel för att illustrera något odjur, oväsen eller sattyg som närmar sig — det har fungerat utmärkt. Facklors sken speglar sig i dragna svärd och gnistrar i pilspetsar när bågar spänns. Vi älskar boken. Tack till bokförlaget Max Ström för en fin bok!

Jens Hansegård och Anders Nybergs Jordens läskigaste väsen är en läsvärd bok som är en smula spretig i och med att den kanske missar en del klassiska väsen men lyckas fånga t.ex. draugen (en värre levande död än zombien), Cthulhu och Baba-Jaga. Lagom mängd text och bilder i tecknad-serie-stil gör boken suverän för den som precis börjar knäcka läsandet eller den som slukar allt. Vi har använt boken när jag försökt (och förvisso misslyckats) med att spela någots slags Lovecraftskt rollspelsäventyr, men jag har också använt den när vi både ritpratat och prova-på-spelat Oktoberlandet.

Kristofer Gustafssons Monster och vidunder — lexikon över världens väsen är en helt okej uppslagsbok över gamla vanliga monster och vidunder. Om det nu säger något är väl oklart men vare sig Cthulhu eller zombier är med, däremot Baba-Yaga och draug. Mycket och liten text. Någon bild till så gott som varje text. Ett bra komplement i bokhyllan.

Anders Skoglinds Fjällvandrarens trollguide är en fantastisk bok. Jag har läst den för barnen och medan Rasmus vill ge sig ut och spåra troll, så är Hilda och My en smula klentrogna (även om de uppskattar min läsning). Det är en otroligt rolig bok som tar ett helt eget grepp på det arbete som Carl von Linné uppenbarligen underlät att fullfölja. Både text och bild är underfundiga med skärpa och saklighet. Boken förtjänar en plats i varje hem, folk- och skolbibliotek. Boken borde omarbetas till ett litet Trollspel av något slag.

Karin Linderoths Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem är ännu ett mästerverk. Vi har släpat med boken utomhus i snart ett år tillsammans med kikare och förstoringsglas för att leta drakar. Boken beskriver ett antal drakar som är föga kända från sagor, myter och legender i övrigt, drakar runt omkring oss. I bergen i fjärran. I skogen utanför staden. I träden, bland stenarna och längs vattendrag helt nära oss. Boken är en fin introduktion till spännande exkursioner och ger ett bra insteg till samtal om hur flora och fauna kategoriseras. När vi läst boken första gången tecknade vi en karta över huset, skogen, vattnet och fälten där vi bor, och så spelledde jag ett kort rollspelsäventyr om barn på jakt efter drakar. Det är en vacker och vänlig bok om ett monster som sannolikt fått utstå oförtjänt mycket hat genom mänsklighetens historia. En favorit bland barnen.

Jag inser att jag har ytterligare några monsterböcker i bokhyllan. Några allmänt hållna, några bilderböcker, några andra och några som hör till olika spel. Men de får vänta till en annan bloggpost.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *