Boktips från My: Handbok för superhjältar

”Böckerna är så bra att jag inte ens kan förklara hur bra dom är” börjar My med att säga och fortsätter berätta att ”böckerna handlar om hur man kan bli en superhjälte, hur man kan lära sig att sväva och sedan flyga, och andra krafter”.

”Handbok för superhjältar” är en bokserie som blandar den tecknade serien med den illustrerade barnboken. Det är mycket action, drama och rörelse i bilderna, som enkelt associeras till tecknad film. Det är mer av dynamik i stil med Franquins hjälte Spirou än Hergés rena linjer i Tintin. I dag finns två böcker utgivna, del ett ”Handboken” och del två ”Röda masken” och den tredje delen ”Ensam” är på gång och en fjärde är planerad.

Hjältens resa — en klassiker …

Böckerna handlar om flickan Lisa som bor med mormor och har flyttat till en ny stad och ny skola. Tre jämnåriga pojkar retar och mobbar Lisa och en dag flyr hon in till tryggheten på ett bibliotek. Där hittar hon en bok som bibliotekarien inte visste fanns. Lisa får ta med boken hem. Boken är ”Handbok för superhjältar” och där börjar äventyret.

My berättar att böckerna är lika bra som eller bättre än tv-serierna Winx Club och Ninjago som också handlar om olika slags hjältar.

Superkrafter

I handboken nämns att det finns 101 superkrafter. Om My hade superkrafter skulle hon välja krafterna snö- och isstorm, eld, vind och kärlek. Hon förklarar att hon skulle använda kraften kärlek för att skapa lugn och ro på sin skola. Sedan tillägger My att hon skulle använda sin Hålla-koll-kraft för att skapa kopior av sin lärare Helen så att hon märker när elever gör något dumt mot någon eller svär eller springer och skriker och stör. Hon reflekterar vidare över att lärare kan vara lite som superhjältar och hjälpa till när det blir svårt. Men det är inte alla lärare som fungerar bra.

Rollspel — att öva på hjältedåd!

Tillsammans med sina syskon har My spelat ganska många olika hjältar i rollspel. Både hjältar och superhjältar är hjältar på olika sätt, förklarar My, för att de hjälper andra och räddar människor från olyckor, orättvisor och annat och de räddar världar från att gå under.

Att vara superhjälte

När My spelat superhjälte inspirerad av böckerna ”Handbok för superhjältar” så har hennes kläder varit rosa och lila. Manteln är mörkt lila på utsidan och ljust rosa på insidan, det gör att hon nästan inte syns i mörker — eller kanske bara kan skönjas som ett rosa streck i natten längs gator och gränder eller över natthimlen. Hennes hemliga identitet har varit Rosa blixten. Rosa blixtens senaste hjältedåd omfattar att rädda ett land undan krig, hjälpa två klasskamrater att bli sams och att trösta ett litet syskon.

Att skissa ett rollspel

Då vi gjort om ”Handbok till superhjältar” till spel har vi snabbt skissat några huvudpersoner som på olika sätt blir superhjältar med en hemlig identitet, färg på sin dräkt och några krafter. Varje spelare har fått hjälp av spelledaren att berätta en kort bakgrund med lite sorg- och glädjeämnen. Sedan har vi tecknat en karta över samhället med några viktiga platser, sedan har vi kommit överens om viktiga personer, och så har vi antingen lottat eller på annat sätt bestämt några problem. Ibland är problemet en ganska enkel nöt att knäcka, men ibland har det varit mer av mysterium att utforska och lösa. Vi har använt olika tärningar, men fastnat för att använda ett gäng sexsidiga tärningar. Sedan har jag som spelledare med ett mått av välvilligt godtycke sett till att det finns nerv och spänning, med tre tärningar som grund där 5 och 6 är lyckat, men där en hjälte som håller på att lära sig en kraft har även 4 som lyckat och en superhjälte lyckas med 3, 4, 5 och 6. Och där jag frikostigt ger fler tärningar utifrån hur klipskt, kreativt, kul eller knasigt spelaren beskriver vad den vill göra. Alla misslyckas som regel framåt — hela tiden.

Här hittar du böckerna!

Handbok för superhjältar är författade av Elias och Agnes Våhlund och utgivna på Rabén & Sjögren. Du kan köpa böckerna hos t.ex. Adlibris (Handboken och Röda masken och Ensam) eller Bokus (Handboken och Röda Masken och Ensam). Det finns utgivet både pyssel- och målarböcker också. Eloso förlag har planer på att konstruera ett spel av böckerna!

Claes och My

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *