Dagsutflykt: Universeum

Igår åkte jag in med barnen till Göteborg och idag har hela familjen tillbringat dagen på Universeum. Jag har pratat fjällvärld, regnskog och olika vatten. Vi har letat efter och hittat lite olika däggdjur, kräldjur, fiskar och fåglar. My och en kameleont förälskade sig i varandra på varsin sida ett glasfönster. Vi har associerat både stort och rätt till sagor, myter, legender och andra berättelser. Jag har försökt att flika in Tintin, Spirou och Harry Potter m.fl. när jag kunnat. Vi har kikat på lite paravetenskapliga diaramor och vid sidan av spöken, gastar, andar och andra oväsen har vi pratat naturvetenskap, kemi, fysik och biologi. En lika busenkel som busig föreställning med kväve slog mitt faderliga messerschmittande med full kraft — barnen köpte kemi- och geologilådor i Universeums butik. Och en haj.

Jag hittade en dyr historisk tidsresa och två prisnedsatta titlar. En kanske mer lustig än bra bok med tips på teckningsteknik och den uppdaterade Att lära teknik ute från Naturskoleföreningen. Utifrån Tidsresan tänker jag att vi kan rita och skriva (rollspels-) äventyr genom rumtiden. Teckningsboken kan få tjäna som ännu ett insteg till våra försök att rita egna hjältar, monster och serier hemma på kammaren. Teknikboken rymmer mängder med förslag på aktiviteter inför äventyr i friska luften med både egna och andras barn — en del tips och tricks kan med fördel spåras i andra äventyr också, både lästa och spelade (det är ett särkilt nöje att kritiskt granska tekniska fiffigheter i t.ex. gamla MacGyver-avsnitt eller den tecknade Yoko Tsuno etcetera, och då är sådana här böcker tacksamma!).

Jag inser att det är nästan tio årsedan jag var på Universeum och övade praktiskt på att tillämpa kognitiv beteendeterapi (KBT) genom att lära mig teknikerna för att bota enkla fobier med hjälp av ormar och spindlar. En perfekt Indiana Jones-kunskap!

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *