Läst: Doktor Voronovs komplott

Detta är originalet troget. Detta är kapten Francis Blake vid MI 5 och professor Philip Mortimer. Detta är bra. Doktrinen om massiv vedergällning lanserades 1954 och det finns en risk för ett tredje världskrig. I Sovjetunionen har Chrusjtjov kommit till makten. Han tar avstånd från Stalin men hans reformer väcker motstånd. Historien tar sin början vid en rysk uppskjutningsplats i Kazakstan den 16 januari 1957. Någonting går snett. Fruktansvärt snett. En febersjukdom med inre blödningar och död inom 24 timmar sprids. Moskva beordrar att hela situationen ska isoleras och avslutas. Men någon vill utnyttja smittan. En agent får ut ett meddelande till London och cheferna för MI 5 och MI 6 börjar arbeta. Game on.

Författaren Yves Sente och illustratören André Juillard är lojala arvet från Edgar P. Jacobs. Detta är en tät thriller både i ord och bild. Det är en kompakt berättad historia med mycket text och detaljerade bilder. Layouten följer enkla principer rakt igenom hela boken och det är lätt att läsa texterna och titta på bilderna i rätt ordning.

Edgar P. Jacobs arbetade för Tintins skapare Hergé en tid, bl.a. med att färglägga albumet Kung Ottokars Spira (1947) från den svartvita serien (1938-39). Den uppmärksamme läsaren känner igen både restaurangen och servitören i bilderna ovan. Restaurangen Klow och den skallige servitören är en blinkning till upptakten till Tintins äventyr i Kung Ottokars spira.

Det är actionfylld berättelse. Det är med förtjusning och ett mått av förälskelse jag läser fransk-belgiska tecknade äventyrsserier i skuggan av både Hergés ligne claire och Brysselskolan liksom det som kom att associeras med Franquins mer dynamiska eller atomiska linjer och Jijés École de Marcinelle. Om jag skulle tvingas välja mellan de båda sätten att teckna, Hergés Tintin eller Franquins Spirou, så vete sjutton om jag skulle klara av att välja eller frysa i ambivalens. Biljakten ovan är ett exempel på action tecknad med Hergés klara linje av Juillard. Jag är medveten om att det kan uppfattas som alltför stelt och statiskt, men jag tycker att det fungerar.

I skuggan av den pågående pandemin med SARS-CoV-2 kan den uppmärksamme läsaren notera att febersjukdomen som rasar genom äventyret emellanåt sägs härröra från ett virus och emellanåt från en bakterie.

Detta är ett välskrivet och ypperligt tecknat kalla kriget-äventyr. Det är både en genial lek med vår närhistoria och en berättelse med eko in i vår egen samtid.

Claes