Vackra kyrkor jag besökt — en actionskräcksaga om väsenjägaren Valdemars strider mot inre och yttre demoner

Tänk dig en dödssjuk och utmärglad Ebbe Schön med att 12-kalibrigt pumphagelgevär och en kukri understödd av en transylvansk man och en ångermanländsk kvinna, i strid mot djävlar, sattyg och fanskap ritade av Bergting och Egerkrans.

Låt mig gå direkt på berättelsens kärna via Stella Donner underställd biskopen vid Stockholms stift och Svenska kyrkans representant i denna kusliga historia: Hon introducerades för Världen Bredvid. Gick en intensivkurs i världens sagor, myter och religioner. Fick träning i vapenhantering och grundkunskaper i närstrid. Det hela utmynnade i att hon fick jobbet; att som Svenska kyrkans representant vara med och verifiera och dokumentera Valdemars möten med väsen och företeelser från Världen Bredvid.


Mät upp en deciliter mardröm, en deciliter nyandligt trams (nej, det är inte riktigt samma vätska som mardröm för drömmar finns på riktigt) och en deciliter traditionell religion och häll i en svartkittel av gjutjärn. Föreställ dig att du skär ner ett skålpund nordisk folktro med vättar, tomtar, troll och oknytt. Krydda din tanke med några abrahamitiska demoniska påfund och centraleuropeisk vidskeplighet. Låt brygden koka upp i svensk skolboksgeografi. Skala och tillsätt en ensam skämd illaluktande kräfta, som ger en elak bismak. Strö över några flingor astrologi, ett sönderrivet blad västindisk voodoo och andas ut ett andetag av cthulhusk galenskap. Rör om med ett kors 666 varv under sjudning. Istället för bestick förser du dig med ett hagelgevär Mossberg modell 500 i kaliber 12 med pistolgrepp och pumpmekanism, en handfull brennekekulor och en kukri av märket Magnum.

Detta är bra. Bra på riktigt. Möjligen med undantag för enstaka korrektur- och layoutmissar.

Johannes Pinter lyckas sätt ihop det samelsurium som nyandlighet, övernaturligheter och diverse religiösa föreställningar består av till en slags logik, där jag roas särskilt av den samiska nåjden som med trolltrumman hjälper till att rensa och låsa en av portarna till Världen Bredvid i en underjordisk kyrka i Lappmarken. Å ena sidan visar mänsklighetens historia att det är en smal sak att få människor att tro på vadhelst, å andra sidan gör Pinter det på ett sätt som är värd respekt. Detta är en skräckactionthriller med filmiskt flyt och en episk underton. 

Det är särskilt klädsamt att Pinter försett boken med två bihang, där de kyrkor som besökts och de väsen som mötts ges utrymme och förklaringar i sin egen rätt.

Pinters bok är ett formidabelt insteg till sagor, myter och legender i sin egen rätt, men även till ämnen som psykologi, filosofi, historia, religion, geografi och litteratur. Boken torde fungera både för enskild tyst läsning och högläsning i grundskolans senare år. Eller som insteg för rollspel, lajv, teater och film.

Boken som getts ut av Swedish Zombie kan köpas t.ex. hos Adlibris eller Bokus.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *