Lou! — en guldgruva för psykologer och pedagoger som arbetar i gränssnittet mellan barndom och tonår

Jag och Hilda tyckte var och en på sitt sätt om när den tecknade serien om den tuffa tösen Lou, hennes nördiga science fiction-skrivande och tv-spelande mamma, och mammans taffligt välmenande pojkvän sändes på SVTs Barnkanalen. Nu har jag sträckläst den tecknade romansviten bakom tv-programmen. Det är en bra serie. Mycket bra.

I sviten om Lou följer vi en ung tuff tös med avstamp i barndomen på väg upp mot tonåren. Det är en snyggt tecknad serie som med enkelhet lyckas skapa en genuin historia om Lous uppväxt, glädjämnen, bryderier, vänner, ovänner och katastrofer i skuggan av en vuxenvärld som står för både trygghet och otrygghet. Så som det kan vara. Kärlek och relationer är viktigt i berättelsen, på ett bra sätt. Fördomar kommer på skam. Löften och svek är kryddor i berättelsen som också sockras med förlåtelse och förmåga att acceptera och gå vidare.

Jag uppskattade sviten i sin egen rätt. Nu tänker jag som-av-en-slump låta böckerna ligga i Hildas väg och så ser jag fram emot att höra vad hon tycker om dem. Med tanke på allt annat Hildas hjärna processar och hon sätter ord på i under stundom aldrig sinande strömmar av reflektioner och berättelser, så kan Lou! bli spännande att prata om för mig som mött många Lous med en som är en Lou.

För den som är pedagog eller psykolog och arbetar med barn från sisådär 12-årsåldern så kan böckerna fungera som avstamp för samtal kring både livet i stort och de problem som hör barndomen till med skola, vänner, ovänner, relationer och olika slags familjeliv. Intro och outro i boken utgörs av ett slags dagboksuppslag som kan inspirera till att skriva, fotografera och teckna kring sitt eget liv, egna glädjeämnen och sorger. I en grupp med elever bjuder böckerna på åtskilliga enstaka problem och teman som kan diskuteras, t.ex. i form av hur du skulle gjort själv eller önskat att Lou gjort. Boksviten är en guldgruva som färgstarkt avhandlar de stora livsfrågorna i gränslandet mellan det lilla barnet och tonåringen.

Du hittar Lou! som ges ut av Wibom Books hos t.ex. hos Adlibris.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *