Läst: Stor-Jobal från Krokjala — grafisk romansvit om glesbygdens folk och fä jämte folktrons sattyg, väsen och oväsen

Emil Maxén har knådat en narrativ trolldeg som förskräcker, fascinerar och fångar så att du inte tillåts att släppa taget.

Det här är berättelsen om den girige Stor-Jobal från Krokjala, som stal en säck med oanade krafter, bedrog hela byggden och förlorade en vän. Så börjar äventyret som i rasande fart tar oss i roddbåt över skumma vatten och på moped längs stigar, stråk och vägar genom obygd, landsbygd och besynnerliga samhällen.

Jag älskar de mustiga berättelserna med språk och bilder som rör sig lätt och ledigt från någon slags realism, via folktro till egna absurditeter. Maxén lyckas att få nerv på liv och död i sagan med moraliska betänkligheter kring makt, mänskliga och omänskliga möten, och situationer både med och utan magi.

Något jag uppskattar särskilt är kartorna och detaljplanen över t.ex. byggnader och personer.

Tiden har gått sedan jag läst de båda böcker som getts ut hittills och det är med vemod över att läst är läst, glädje över att det lästa var bra, och längtan efter nytt att läsa, som jag bläddrar i böckerna. Emil Maxéns böcker om Stor-Jobal är utgivna på Cobolt förlag och finns att köpa hos te.x. Adlibris (del 1 och del 2) och Bokus (del 1 och del 2).

Tack till Scienfictionbokhandeln och Cobolt för böckerna!

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *