13 svarta sagor om superhjältar — superbra helt enkelt!

Denna samling noveller slår det mesta som tecknats och filmats på temat superhjältar. På ett sätt som påminner om hur Frank Miller 1987 omdanade superhjältevärlden med Batman: The Dark Knight Returns så bryter dessa texter med olika precision ny mark för vad en superhjälte är och hur superkrafter fungerar. Alltihop med en svensk melankolisk vardag som fond. Det är bra. Riktigt bra. Superbra.


Flera av texterna är brutalt naket mänskliga och passerar gränsen till de tragiska. Olika slags lidande är en av flera röda trådar som löper genom novellerna. För dem av oss som har erfarenhet från skola och behandling, från pedagogik och klinisk psykologi, så infinner sig blixtsnabbt en känsla av igenkännande. Många av texterna är knivskarpa karikatyrer av liv, lust, lidande och strider mot både yttre och inre demoner — precis så som  lärare och elever möter i skolan eller terapeuten och klienten eller patienten möter i behandling.

Boken vilar självklart på den mythos som skapats av författare och tecknare till klassiker som Superman och The Batman m.fl. i bl.a. Marvels och DCs olika universum. Men boken ger också olika insteg till helt nya världar med egna sagor, myter och legender liksom förklaringsmodeller till styrkor, svagheter, liv, lidande, lust och död. För den som aldrig fattat grejen med eller helt enkelt inte fattat tycke för de gamla superhjältarna i olika tecknade och filmade format inbillar jag mig att novellsamlingen kan tjäna som ett insteg till genren.

För den lärare inom grund- eller gymnasieskola som har att hantera svårmotiverade, serieläsande, filmslukande och andra elever, så tänker jag att boken effektivt kan omsättas i flera ämnen, inte minst biologi, psykologi, filsofofi, religion och litteratur.

För den behandlare, t.ex. psykolog, psykiatriker eller psykoterapeut, som gärna faller i fällan med farligt förenklade metaforer där diagnoser ibland förklaras med superkrafter, så kan boken tjäna som fin nyans när populärkultur omsätts i terapeutiskt arbete.

Boken som gett ut av Swedish Zombie finns att köpa t.ex. hos Adlibris eller Bokus.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *