13 svarta sagor om ond bråd död — en hyllning till 1980-talets skräckfilmer 

Detta är 13 noveller som på olika sätt låter läsaren uppleva den skräck och det videovåld som extrapolerades och debatterades under 1980-talet. Texterna spänner från regelrätta parafraseringar till innovationer i fältet där inspirationen är kopierade VHS-kasetter med berättelser om mänsklig ondska.


Kvalitén på texterna speglar de gamla filmerna. Det är en lika fasansfull som fascinerande läsupplevelse, där ojämnheterna på novellerna precis som med de gamla filmerna, är en kvalité i sig själv. Ojämnheten är bra.

Novellerna är ett lapptäcke med olika närhet till filmerna från 1980-talet. Några lappar är rätsidan, andra avigsidor och några passar is in egen rätt. Här finns det blodiga iskalla slutet på ett hotell och den hämndlystna uppgörelsen i skuggan drunkningsolyckan på ett sommmarläget. Här finns onda dockor och jultomtar. Här finns också klassiska teman om rättvisa, hämnd och desperation. Alltihop ett horribelt lapptäcke sytt med blodröd tråd.

Ondskan i novellerna tar sig olika uttryck. I några fall är den bara obegriplig och svår att fånga och förstå, som när tre våldsturister reser mellan från verkligheten idag tillbaka till filmer från förr och mördar mördare som inte låter sig mördas. I något fall är ondskan banal i sin enkla rättframhet, som när den mobbade hämnas. I något fall är ondskan kanske trots allt ett mindre ont, som när det handlar om en fastighetsaffär som riskerar att göra folk och familjer hemlösa. I något fall är ondskan ett uttryck för när ändamålet helgar medlen och en ignorant samhällelig ondska vrids några snäpp närmare jämlik godhet.

Boken är läsvärd. Den driftige läraren använder självklart boken i grundskolans senare år eller på gymnasiet, för att t.ex. prata om moralpanik inom kultur i allmänhet och populärkultur i synnerhet, eller varför inte de grundläggande frågorna om människans väsen liksom frågan om gott och ont i psykologi, filosofi, samhällsvetenskap och religion.

Du köper Swedish Zombies 13 svarta sagor om ond bråd död från t.ex. Adlibris eller Bokus.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *