En början: Rollek och -spel med småbarn

Jag har spelat rollspel med My och Hilda sedan de var 4 respektive 6 år gamla. 

Från början var det en hel del genvägar. Mer av rollekar och gemensamt berättande och mindre av regler. Jag köpte bl.a. Äventyr, Tassar & Morrhår och några amerikansk pdf-varianter för att närma mig rollspel, men gick över till att använda gamla DoD och Expert mycket sparsamt.

Vi skrev/ritade enkla förmågor på blanka spelkort som karaktärsblad, använde T20 för testa om en lyckades och blandade tärningar för skadeutfall. Vi bläddrade i olika sagoböcker och kikade på gudar, monster och vidunder från alla världens sagor, myter och legender, använde diverse leksaksfigurer, byggde Lego-modeller och ritade kartor på whiteboardfilm och spelade på. lbland mer lek än spel. Alltid mer roligt än regler. 

Nyfikenheten väcktes, blev till en gnista och glöd som sedan gått att blåsa på till en flamma och hålla liv i med diverse rollspel. En favorit har varit att utifrån t.ex. seriealbum bygga äventyr med Fate som motor och system, där de tecknade serierna om Yakari, Lucky Luke och Linda och Valentin är bra exempel. 

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *