Läser: Älvkorset

Jag köpte Älvkorset liksom uppföljaren De dödas dolk från Visto förlag liksom ett uppbåd ytterligare titlar från det gemensamma bokbordet med Fafner förlag, Fantasi-förlaget och Ordspira förlag under Bokmässan 2017. Jag tycker mycket om de här små förlagens ansats att ge ut eget, bjuda små insteg för andra, och fungera som komplement och nyans till de stora förläggarna. Ett favoritförlag i sammanhanget är Swedish Zombie liksom Apart, Albumförlaget och Ades media.

Jenny Töredal har skrivit en medryckande och härlig bok, där en ung kvinna från vår värld och verklighet blir hämtad av sin mormor till en annan värld. Boken är skriven i jagform med ett rättframt språk som gör berättelsen lätt att läsa och ger handlingen flyt och fart framåt. Den unga Ella, som är bokens huvudperson och hjälten i äventyret, kommer från vår samtid präglad av fenomen såsom t.ex. du-reform, djurrättsdebatt och jämställdhet, och hon landar i en fantasyvärld som är något av en karikatyr av medeltida patriarkala ideal. Det bidrar med både en del tänkvärda passager och framförallt friktioner och krux för Ella i sin uppgift som Älvkorsets bärare i en en kamp om världen — en värld med oreflekterat självgoda och maktfullkomliga män som inte behövt reflektera över, än mindre möta, t.ex. en ung kvinna med dådkraft.

Mina barn fascinerades direkt av boken omslag och texten på baksidan. Jag inbillar mig att det bara är en tidsfråga innan äldsta dottern slukar boken tillsammans med uppföljaren. Det är en bok som jag tror tilltalar många yngre och unga vuxna läsare med en röd tråd spunnen av en ung hjältinna, ett äventyr på liv och död, och en kittlande romans.

Bokens ganska korta kapitel gör att jag överväger att läsa den högt för mina barn. Jag får se hur jag gör.

Eftersom jag spelar en del rollspel med mina barn så funderar jag ofta över hur berättelser skulle kunna användas som äventyr i spel. Älvkorset bjuder på ett utmärkt narrativ för ett äventyr, med en tydlig huvudperson som axlar rollen som hjälte, ett problem med en profetia, en kamp mellan ont och gott, en orden och ett smycke, som samtliga kan tjäna som episka fraktioner i berättelsen, och så ett väl avvägt ytterligare antal personer och platser som bjuder på nerv, glädje, pirr och potential. Älvkorset borde fungera utmärkt att använda med Sagospelet Äventyr, Hjältarnas tid eller Fate, för att nämna några enkla insteg.

De är möjligt att jag går händelserna i förväg eftersom jag inte läst hela boken. Men jag har funnit en poäng i att skriva några kapitel in i böckerna jag läser: Det är möjligt att finna och skriva något om bokens nerv, utan att spoila berättelsen.

Du köper boken enkelt hos bl.a. Adlibris eller Bokus.

Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *