Bokprat i februari

Igår hade Hilda bjudit in till bokprat. Hon dukade upp med fika och boktips. Gästerna hade så klart med sig egna böcker att tipsa om. My hjälpte till med samtalet med figurkorten med Funkarna: Professor Varför, Vara, Lille När, Sed-Ann, Sensibella, Vemma, Hure, Vadi, Titti och Höran.

IMG_7281

Böckerna barnen presenterade och pratade om var:

  • Puman av Laura Trenter
  • Zombiefeber av Kristina Ohlsson
  • Krigarens svärd (Magnus Chase-sviten) av Rick Riordan
  • Kolvinge – tidens väv av Kertsin Lundberg Hahn och Maud Mangold

23737D12-3ACA-4AB6-8506-29E0CCDF686D

Puman är en bok om flickan Sanna och en puma, som utspelar sig i Sverige i nutid. Boken börjar med att Sanna är ledsen eftersom hennes mamma är död. Sorgen blir avlöst av spänning när en kamrat är saknad och hittas inlåst av ett gäng mobbare. Mobbarna attackeras av en puma. Boken spinner av väv av sorgen efter mammans död och spänningen kring vänskapen mellan Sanna och puman.

Zombiefeber är en spännande bok som handlar om att en sjukdom sprids som gör folk till zombier. Huvudpersonerna i boken är en grupp barn. Boken är spännande för att barnen både svävar i fara och börja lista ut gåtan med sjukdomen.

I Krigarens svärd är huvudpersonen en pojke som är död. Boken verkar spännande men det var lite svårt att förstå vad den handlade om (kanske för att vi inte lyssnade så bra på varandra, tror barnen). Berättelsen leker lite med dom nordiska myterna om asagudar och det visar sig att pojken är barn till en av gudarna. Så när pojken dör så hamnar han huxflux på hotell Valhall.

Kolvinge – tidens väv handlar om en liten flicka i tioårsåldern. Boken börjar med att flickan en dag ser stjärnbilder som hon inte känner igen. När mamman ska resa bort så hittar flickan spår i snön som leder till en främling insvept i en filt. Flickan tar hjälp av sin pappa och de ringer ambulans. Men främlingen försvinner och flickan hittar en fjäder hos främlingen i filten. Så börjar äventyret som blir till en resa bakåt i tiden för att stoppa onda krafter.

A063FDCC-5C37-499D-ABF3-72097D0E14AB

 

Funkarna är figurer som kan användas för att hjälpa till med samtal och att göra situationer, skeenden och slikt begripliga. My gillade de tio Funkarna. Några av dem var mycket bra för bokprat och fungerar nog för filmer och spel också. Det som var svårast var att turas om att prata. Funkarna kan användas på en mängd olika sätt och vis, bl.a. som ett verktyg i det som kan kallas tydliggörande pedagogik. Två bra grundböcker om tydliggörande pedagogik hittar du här och här! Än så länge finns Funkarna som kortlek med separata kort och som sammansatt kortlek i nyckelring, och så finns ett häfte med förslag på arbetssätt. My använde de lösa korten under boksamtalet.

344BE3AE-CC6A-4E01-B742-5B794FD00719

Det fanns så klart fler böcker på plats! Första boken om Morris Mohlin för att nämna ett exempel och så nyutgåvan av Tintins månfärd som ett annat. Seriealbumet Mjau, Styx märke och Familjen Considines förbannelse är tre andra.

2B92E559-C9BE-47D3-8952-1C83FEF45CC1

Claes